Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2021 15:47 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1056 Ще дойде време, ще има решение
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.03.2021 20:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1056
Ще дойде време, ще има решение


image


Няма нищо лошо и е напълно естествено държавата да отпуска средства за строеж на нови църкви, и за реконструкция на съществуващи, но, защо го прави избирателно – християните навсякъде по нашата земя са с еднакви права като български граждани! Защо се отпускат средства с предимство на оня крадец на чужда собственост, носещ черна килимявка, но ползващ златни прибори за хранене, дори – привилегията да се придвижва в епархията си с недопустимо скъпите си автомобили! Вероятно знаете, че си позволява тези привилегии, незачитайки и въпреки чудовищната бедност на енориаршите му!
Няма нищо лошо да се поддържа сградният фонд на Българската Православна Църква – няма.
Но, защо липсват грижи и за църквите в други населени места като църквата „Успение Богородично“ в Ловеч, например! И като съм тръгнал да питам – защо, пак там, къщата на Никола Цвятков тъне в тотална разруха?!
*
Защо липсват, каквито и да са грижи, и за най-големия град, и столица на държавата, при това?!
Въпросите притежават коректността ми на гражданин и тъгата на професионалист, че през тези трийсет изминали, уж различни години, властта не се научи да степенува „грижите“ си, за да има хармония и в града, и в обществото, а не – да чака тласъците на крайната разруха, която винаги и неминуемо, настъпва, след като, не се вземат навреме мерки и когато, задължително се отпуснат, много повече от необходимите, средства?
Очевидно, няма желание и капацитет да се учи!
Заради липсата им, страда всичко, което се надява на нейната помощ.

Защо Лудото Коле, владиката на Пловдивската епархия, не продаде златото и автомобилите си, и да даде полученото - за нуждите на Бачковския манастир, а трябва държавният бюджет да се грижи за него?
*
Има ли съд или каквато и да е държавна институция, която да накара Българската Православна Църква и Светия Синод, представлявани, в този красив край, от него - да върнат стойността на съдебната оценка, след незаконното присвояване от Пловдивската митрополия на творческия дом, финансиран, изграден и юридически притежаван от членовете на общонационалните граждански организации на архитектите, и колегите им инженери, намиращ се над село Горни Воден, Асеновградско!
А, може би, за сделката знаят нещо и бившия главен прокурор, и министър-председателя, а, като че ли, и бившите управляващи от УС на САБ?
Какво мислите за това и вие – апатичните им членове, и необикновени граждани на същата държава?!
*
Какво мислите и за града, и за столицата, и за състоянието й?
Не се ли срамувате, че за трите милиона граждани на София няма отделени средства, за да се поддържа нейната инфраструктура, зеленина, стара и уникална архитектура, занемарените й площади, пространства или улици, и булеварди, превърнати в паркинги, и в денонощни гаражи, а има такива за едва вегетиращата църква?

Не се ли срамувате, че ви липсва елементарно професионално достойнство и сте оставили за града да се грижат едни будни, но необразовани в професията, млади граждани, да го защитават, вместо вас - защото се страхуват, че ще загубят красотите му, защото се опасяват, че други - ниско образовани, ще ги пожертват, в името на своите сетивни и материални интереси, слушайки всички песента им - и вие, и те, и призивите на последните … за чиста среда на обитаване, за ред и хармония в града, в плановата и в транспортно-комуникационната му структури!
Та, те не го разбират, камо ли - да го познават и обичат!
А, може би, сте претръпнали професионално и целта ви, не е да му помагате, да се грижите за него и за неговите граждани, а, как по-бързо да се адаптирате към изискванията на много по-ниско образованите от вас, партийни членове и чиновници?!
*
Най-вероятно, ще е необходимо - градът сам да си помогне, след като и призваните му граждани са го изоставили! Вероятно и за това, умишлено ограничава властта и обхвата на действията й, в негова полза, все повече и повече – до дребнавото градоустройство.
Не, не се безпокойте – той, сигурно, ще се справи, все някога, ще разгони угодливите и цапащите го с малоумните си „творби“ автори, подигравайки им се!
Уверено ще си намери и подходящите, и достойните!

"Интуитивният ум е свещен дар, а рационалният ум е верен слуга. Ние създадохме общество, което почита слугата, а забравя за свещения дар"- пише Алберт Айнщайн.
мп



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381295
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031